Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą w bułce maślanej
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia i rozmaryn
- sól
- pieprz
- 1 kulka mozzarelli
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory (obrane ze skóry i bez pestek)
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 płaska łyżeczka chili w płatkach
- natka pietruszki
Ponadto:
- mąka do obtoczenia
- panko
- 1 jajo
- olej do smażenia
Do podania:
- liście sałat różnych
- miękkie, maślane podłużne bułki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Mozzarellę kroimy w plastry, a czosnek, pomidory suszone i zioła szatkujemy razem albo miksujemy w malakserze. Filety z kurczaka nacinamy tak, by powstała kieszonka, sam filet nie powinien być zbyt gruby. Nakładamy do środka pastę z pomidorów suszonych, dokładnie rozcieramy i dodajemy plastry mozzarelli. Zewnątrz przyprawiamy kurczaka solą, pieprzem i smarujemy delikatnie pozostałą pastą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rozgrzewamy sporą ilość olej na patelni, w tym czasie panierujemy kurczaka najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jaju i na koniec w panko. Smażmy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy kotlety na blaszkę i wstawiamy do pieca na maksymalnie 5 minut, żeby doszły w środku.
W tym czasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy majonez, jogurt, chili, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory i natkę pietruszki. Bułeczkę przekrajamy na pół i grillujemy krótko na patelni, kładziemy na niej liście sałaty, na sałacie gorący kotlet i nakładamy sporą porcję sosu z pomidorami. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki i serwujemy od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź