Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą w bułce maślanej

Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą w bułce maślanej
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia i rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • 1 kulka mozzarelli
Sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory (obrane ze skóry i bez pestek)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 płaska łyżeczka chili w płatkach
  • natka pietruszki
Ponadto:
  • mąka do obtoczenia
  • panko
  • 1 jajo
  • olej do smażenia
Do podania:
  • liście sałat różnych
  • miękkie, maślane podłużne bułki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Mozzarellę kroimy w plastry, a czosnek, pomidory suszone i zioła szatkujemy razem albo miksujemy w malakserze. Filety z kurczaka nacinamy tak, by powstała kieszonka, sam filet nie powinien być zbyt gruby. Nakładamy do środka pastę z pomidorów suszonych, dokładnie rozcieramy i dodajemy plastry mozzarelli. Zewnątrz przyprawiamy kurczaka solą, pieprzem i smarujemy delikatnie pozostałą pastą.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Rozgrzewamy sporą ilość olej na patelni, w tym czasie panierujemy kurczaka najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jaju i na koniec w panko. Smażmy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy kotlety na blaszkę i wstawiamy do pieca na maksymalnie 5 minut, żeby doszły w środku.

W tym czasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy majonez, jogurt, chili, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory i natkę pietruszki. Bułeczkę przekrajamy na pół i grillujemy krótko na patelni, kładziemy na niej liście sałaty, na sałacie gorący kotlet i nakładamy sporą porcję sosu z pomidorami. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki i serwujemy od razu.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA