Kurczak curry
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- Przyprawa curry:
- 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka uprażonego ziarna kopru włoskiego
- 1 łyżeczka uprażonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kozieradki mielonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
4 piersi z kurczaka
- 200 g maślanki lub jogurtu
- 1 łyżka stołowa przyprawy curry
- 100 g rodzynków
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 pomarańcza
- 50 g migdałów w płatkach
- miód
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przyprawy curry ucieramy w moździerzu na pył.
Piersi kurczaka nakłuwamy widelcem i marynujemy w maślance doprawionej curry przez noc. Gotowe piersi ocieramy z zalewy i nacieramy kolejną porcją curry i soli. Mięso doprowadzamy do temperatury pokojowej i pieczemy w 250 stopniach C przez 15 min.
Migdały prażymy w 200 stopniach C przez 8 min.
Rodzynki gotujemy w soku pomarańczowym do odparowania.
Gotowe piersi polewamy miodem i posypujemy prażonymi migdałami, gotowanymi rodzynkami i dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W