Curry z ciecierzycą
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 100 g sklarowanego masła
- 2-3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- korzeń imbiru
- 1 posiekana papryczka piri piri lub 1/2 łyżeczki pokruszonego chili cayenne
- sól
- 3 cebule pokrojone w cienkie plastry
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1,5 szklanki pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę z puszki
- kilka łyżek jogurtu (dowolnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać masło na patelni, dodać kmin i gorczycę. Po chwili dołożyć imbir, kolendrę i kurkumę, podsmażyć aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę, smażyć, aż będzie szklista. Dodać ostre papryczki i czosnek, zamieszać, dodać ziemniaki. Zmniejszyć gaz, smażyć powoli pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeżeli sos jest gęsty rozrzedzić wodą i dusić, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą. By sos był bardziej kremowy można przed podaniem dodać jogurt. Podawać posypany posiekaną nacią kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W