Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ½-⅔ dużego ananasa, bez skórki, pokrojony tak drobno, jak to możliwe (powinno wyjść około 20 cienkich plastrów)
- 6 łyżek drobnego cukru
- 12 łyżek wrzącej wody
- 30 g masła
- 45 g solonych prażonych orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych
- 4 małe gałki lodów kokosowych
- anyż
- skórka z limonki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Danie należy przygotować na 2-3 dużych patelniach. Dodaj 2 łyżki cukru na każdą patelnię. Poczekaj, aż się rozpuści i skarmelizuje. Dodaj po 4 łyżki wrzącej wody, a gdy zacznie bulgotać, wrzuć plastry ananasa.
Smaż tak, aby plasterki się nie stykały. Kiedy woda się zredukuje, dodaj masło i zakończ smażenie. Karmel powinien być lekko gęsty. Plasterki można dodatkowo przewrócić, żeby karmel przylgnął do obu stron. Na każdy plasterek zetrzyj skórkę z limonki.
Rozłóż plasterki na talerzach, posyp orzeszkami ziemnymi. Pośrodku nałóż gałkę lodów. Serwuj na gorąco.
Smaż tak, aby plasterki się nie stykały. Kiedy woda się zredukuje, dodaj masło i zakończ smażenie. Karmel powinien być lekko gęsty. Plasterki można dodatkowo przewrócić, żeby karmel przylgnął do obu stron. Na każdy plasterek zetrzyj skórkę z limonki.
Rozłóż plasterki na talerzach, posyp orzeszkami ziemnymi. Pośrodku nałóż gałkę lodów. Serwuj na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W