Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- kilka różyczek brokułu
- kilka pieczarek
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 2 szklanki wody
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Suchy ryż z goździkami i cynamonem podprażamy przez kilka minut na 1 łyżce oleju w garnku, ciągle mieszając. Ostrożnie wlewamy gorącą wodę, mieszamy, dorzucamy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, pamiętając by zamieszać po ok. 1 minucie od zalania ryżu wodą. Gdy woda całkowicie się wchłonie, garnek z ryżem owijamy kocem i trzymamy ok. 10 minut. Tak ugotowany ryż będzie sypki. Pieczarki, marchewkę i paprykę kroimy w paski, a różyczki brokułu w ćwiartki. Na oleju w głębokiej patelni smażymy warzywa z przyprawami przez kilka minut, ciągle mieszając. Wlewamy sos sojowy i masło orzechowe wymieszane z gorącą wodą i mieszamy. Warzywa podajemy ułożone na ryżu. Pamiętajmy, aby nie smażyć warzyw zbyt długo, by były chrupiące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W