Papryki faszerowane kaszą bulgur, cieciorką i warzywami

Papryki faszerowane kaszą bulgur
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Przygotowanie:

Kaszę mocz przez 20 -25 minut w letniej wodzie. Możesz ją też ugotować. Kaszę odsącz i odstaw.
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Czerwone papryki mocno opal na ogniu lub upiecz w piekarniku. Przełóż do miski, szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw na 15 min. Dzięki temu papryka zmięknie i łatwiej będzie Ci obrać ją ze skórki.
Następnie posiekaj drobno cebulę i pokrój w kostkę żółtą paprykę oraz cukinię.
Na patelni, na oleju zeszklij cebulę, dodaj żółtą paprykę i podsmażaj przez 3-4 minuty. Dodaj cukinię i podsmaż ją przez kilka minut. Dopraw do smaku solą. Dodaj kaszę, cieciorkę, słodką paprykę, oregano, cząber, wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Odstaw, żeby smaki się przegryzły.

Posiłkując się małym nożykiem obierz papryki ze skóry. Pokrój je na pół wzdłuż, usuń pestki. Faszeruj połówki papryki przygotowanym nadzieniem – kaszą, cieciorką i warzywami. Tak przygotowane papryki posyp pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i świeżym oregano.
Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA