Papryki faszerowane kaszą bulgur, cieciorką i warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 60 g kaszy bulgur
- kilka łyżek cieciorki
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 małe żółte papryki
- płaska łyżka suszonej papryki
- 2 łyżki pestki dyni
- kilka listków oregano
- kilka listków cząbru
- kawałek sera feta
- sól
- 2 łyżki oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę mocz przez 20 -25 minut w letniej wodzie. Możesz ją też ugotować. Kaszę odsącz i odstaw.
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Czerwone papryki mocno opal na ogniu lub upiecz w piekarniku. Przełóż do miski, szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw na 15 min. Dzięki temu papryka zmięknie i łatwiej będzie Ci obrać ją ze skórki.
Następnie posiekaj drobno cebulę i pokrój w kostkę żółtą paprykę oraz cukinię.
Na patelni, na oleju zeszklij cebulę, dodaj żółtą paprykę i podsmażaj przez 3-4 minuty. Dodaj cukinię i podsmaż ją przez kilka minut. Dopraw do smaku solą. Dodaj kaszę, cieciorkę, słodką paprykę, oregano, cząber, wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Odstaw, żeby smaki się przegryzły.
Posiłkując się małym nożykiem obierz papryki ze skóry. Pokrój je na pół wzdłuż, usuń pestki. Faszeruj połówki papryki przygotowanym nadzieniem – kaszą, cieciorką i warzywami. Tak przygotowane papryki posyp pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i świeżym oregano.
Smacznego!
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Czerwone papryki mocno opal na ogniu lub upiecz w piekarniku. Przełóż do miski, szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw na 15 min. Dzięki temu papryka zmięknie i łatwiej będzie Ci obrać ją ze skórki.
Następnie posiekaj drobno cebulę i pokrój w kostkę żółtą paprykę oraz cukinię.
Na patelni, na oleju zeszklij cebulę, dodaj żółtą paprykę i podsmażaj przez 3-4 minuty. Dodaj cukinię i podsmaż ją przez kilka minut. Dopraw do smaku solą. Dodaj kaszę, cieciorkę, słodką paprykę, oregano, cząber, wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Odstaw, żeby smaki się przegryzły.
Posiłkując się małym nożykiem obierz papryki ze skóry. Pokrój je na pół wzdłuż, usuń pestki. Faszeruj połówki papryki przygotowanym nadzieniem – kaszą, cieciorką i warzywami. Tak przygotowane papryki posyp pokruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni i świeżym oregano.
Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia bałkańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W