Skorzonera smażona i zapiekana pod sosem holenderskim, podana z sałatka z roszponki i koziego polskiego sera pecorino
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 0,5 kg skorzonery inaczej wężymorda
- masło
- białe wino
- sok z cytryny
- 4 żółtka
- sól / pieprz
- dwie garści roszponki
- wiórki z pecorino
- kilka pomidorków cherry
- 2 podpłomyki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką cukru. Skorzonerę obierz i jak najszybciej zagotuj w poprzednio ugotowanej wodzie. Gotuj około 5 min i odcedź. Masło rozpuść i sklaruj, odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygło. W metalowej misce wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki żółtka, wino, sól i pieprz. Powstałą miksturę postaw na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszając energicznie dodawaj do niej masło, a na końcu cytrynę. Skorzonerę ułóż w żaroodpornym pojemniku i zalej sosem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Zapieczoną skorzonerę podawaj na talerzu posypaną roszponką, serem i pomidorkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W