Sałatka z grillowanych karczochów

Sałatka z grillowanych karczochów
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 400 g grillowanych karczochów marynowanych w oleju
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 4 sardele
  • 4 łyżki oliwy pieprzowej
  • 1,5 łyżki dobrego białego octu
  • 1,5 łyżki Martini Bianco
  • łyżka oliwy cytrynowej
  • ząbek czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
  • sól
  • pieprz i cukier do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyjmij karczochy z oleju. Pokrój je na połówki. Rozłóż karczochy na półmisku. Obierz łodygi selera naciowego i pokrój w cienkie plasterki. Posyp nimi karczochy. Utrzyj w moździerzu sardele z trzema łyżkami oliwy pieprzowej i ząbkiem czosnku. Dopraw octem i słodkim Martini. Ewentualnie dopraw solą, pieprzem i cukrem. Polej warzywa sosem. Pokrój parmezan w płatki i ułóż na sałatce. Przed podaniem skrop oliwą cytrynową i posyp orzechami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA