Sałatka z grillowanych karczochów
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g grillowanych karczochów marynowanych w oleju
- 2 łodyżki selera naciowego
- 4 sardele
- 4 łyżki oliwy pieprzowej
- 1,5 łyżki dobrego białego octu
- 1,5 łyżki Martini Bianco
- łyżka oliwy cytrynowej
- ząbek czosnku
- 100 g parmezanu
- 50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
- sól
- pieprz i cukier do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyjmij karczochy z oleju. Pokrój je na połówki. Rozłóż karczochy na półmisku. Obierz łodygi selera naciowego i pokrój w cienkie plasterki. Posyp nimi karczochy. Utrzyj w moździerzu sardele z trzema łyżkami oliwy pieprzowej i ząbkiem czosnku. Dopraw octem i słodkim Martini. Ewentualnie dopraw solą, pieprzem i cukrem. Polej warzywa sosem. Pokrój parmezan w płatki i ułóż na sałatce. Przed podaniem skrop oliwą cytrynową i posyp orzechami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Kuchnia włoska
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W