Zupa ziemniaczana z pesto z czosnku niedźwiedziego
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (oddc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- włoszczyzna
- 200 g wędzonych żeberek
- 0,5 kg ziemniaków
- cebula
- łyżka mąki
- masło do podsmażenia
- łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
- 2 litry wody
Pesto:
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 100 - 150 g orzechów laskowych
- 100 - 150 g pestek ze słonecznika
- sól
- syrop z głogu
- olej rydzowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotuj bulion warzywny. Następnie dodaj wędzone żeberka i wyjmij z garnka ugotowaną włoszczyznę. Warzywa rozgnieć na puree. Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy żeberka i ziemniaki będą miękkie dodaj warzywne puree. Wszystko wymieszaj. Przygotuj zasmażkę. Na patelni przesmaż cebulę, dodaj mąkę, wszystko wymieszaj. Gotową zasmażkę dodaj do zupy i dokładnie wszystko wymieszaj.
Ugotowane żeberka wyjmij z zupy i pokrój na mniejsze kawałki. Ponownie wrzuć do garnka. Na koniec dodaj octet jabłkowy, odrobinę soli i pieprzu.
Niesamowitym dodatkiem będzie pesto z czosnku niedźwiedziego. Podprażone orzechy i pestki wrzuć do blendera. Poczekaj chwilę, aż przestygną. Dodaj do tego czosnek niedźwiedzi. Posól. Dolej syropu z głodu oraz oleju rydzowego. Wszystko zmiksuj. Powstałą konsystencję ułóż na środku nalanej do talerza zupy. Danie jest gotowe. Smacznego!
Gdy żeberka i ziemniaki będą miękkie dodaj warzywne puree. Wszystko wymieszaj. Przygotuj zasmażkę. Na patelni przesmaż cebulę, dodaj mąkę, wszystko wymieszaj. Gotową zasmażkę dodaj do zupy i dokładnie wszystko wymieszaj.
Ugotowane żeberka wyjmij z zupy i pokrój na mniejsze kawałki. Ponownie wrzuć do garnka. Na koniec dodaj octet jabłkowy, odrobinę soli i pieprzu.
Niesamowitym dodatkiem będzie pesto z czosnku niedźwiedziego. Podprażone orzechy i pestki wrzuć do blendera. Poczekaj chwilę, aż przestygną. Dodaj do tego czosnek niedźwiedzi. Posól. Dolej syropu z głodu oraz oleju rydzowego. Wszystko zmiksuj. Powstałą konsystencję ułóż na środku nalanej do talerza zupy. Danie jest gotowe. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W