Zupa ziemniaczana z pesto z czosnku niedźwiedziego

Zupa ziemniaczana z pesto
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (oddc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Pesto:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotuj bulion warzywny. Następnie dodaj wędzone żeberka i wyjmij z garnka ugotowaną włoszczyznę. Warzywa rozgnieć na puree. Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy żeberka i ziemniaki będą miękkie dodaj warzywne puree. Wszystko wymieszaj. Przygotuj zasmażkę. Na patelni przesmaż cebulę, dodaj mąkę, wszystko wymieszaj. Gotową zasmażkę dodaj do zupy i dokładnie wszystko wymieszaj.
Ugotowane żeberka wyjmij z zupy i pokrój na mniejsze kawałki. Ponownie wrzuć do garnka. Na koniec dodaj octet jabłkowy, odrobinę soli i pieprzu.

Niesamowitym dodatkiem będzie pesto z czosnku niedźwiedziego. Podprażone orzechy i pestki wrzuć do blendera. Poczekaj chwilę, aż przestygną. Dodaj do tego czosnek niedźwiedzi. Posól. Dolej syropu z głodu oraz oleju rydzowego. Wszystko zmiksuj. Powstałą konsystencję ułóż na środku nalanej do talerza zupy. Danie jest gotowe. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA