Bitki wołowe z grzybami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450-500 g wołowiny (pierwsza krzyżowa)
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1 płaska łyżeczka kminku
- ½ szklanki wina czerwonego
- 8 kapeluszy suszonych prawdziwków
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 pieczarki
- 500 ml bulionu najlepiej wołowego
- 2 łyżki masła
- 200 g surowego, wędzonego boczku
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
Do podania:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
- 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- ½ pęczka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy bulionem i gotujemy ok. 45 minut, następnie odcedzamy, wywar zachowując. Grzyby kroimy w paski.
Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy z nich przekrawamy na pół na mniejsze porcje. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a boczek w sporą kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy na pół następnie w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i partiami, na dość dużym ogniu, przesmażamy opanierowane w mące plastry wołowiny, jak tylko się lekko zarumieni z każdej strony od razu przekładamy je do osobnego garnka. Smażymy mięso, aż każdy kawałek zostanie zarumieniony.
Na tę samą patelnię wrzucamy masło i jak się rozpuści dodajemy cebulę. Lekko ją solimy i krótko przesmażamy, następnie dodajemy boczek, czosnek i pieczarki oraz pokrojone grzyby w paski. Całość podsmażamy do czasu, aż cebula zmięknie, a boczek i pieczarki lekko się zarumienią. Przekładamy wszystko do garnka z mięsem, dodajemy przyprawy tj. kumin, kminek, rozmaryn, zalewamy bulionem spod grzybów i na małym gazie, pod przykryciem gotujemy. Co jakiś czas mieszamy, aby potrawa nie przywarła. Po ok. 2,5-3h gotowania bitki będą mięciutkie. Możemy całość doprawić solą i pieprzem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź