Szaszłyki z wędzonego sera, polędwicy wołowej i dyni
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- Zgrillowani 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 6 szt. sera redykołka
- 600 g polędwicy wołowej (głowa)
- ok. 1 kg dyni hokkaido
- 3 gałązki rozmarynu
- 150 ml sosu sojowego
- 20 g pieprzu młotkowanego
- 30 g soli morskiej
- świeże peperoni
- główka czosnku
- 100 ml soku z rokitnika
- 150 ml oleju
Sos borowikowy:
- 400 g świeżych borowików
- 150 g białej cebuli
- pęczek tymianku
- 200 ml buliony wołowego
- 300 ml śmietanki 36%
- 10 g soli
- 5 g pieprzu czarnego młotkowanego
- 100 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Borowiki oczyszczamy, myjemy, suszymy i i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w pióra. Rozpuszczamy masło na patelni i wrzucamy cebulę. Dobrze karmelizujemy i dodajemy pokrojony drobno tymianek.
Dodajemy grzyby, smażymy, aż się zrumienią. Następnie zalewamy całość bulionem. Zagotowujemy i redukujemy 5 minut. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy i dalej gotujemy ok. 10 minut. Sos miksujemy na gładką masę blenderem. W razie potrzeby przecieramy przez sito.
Dynię hokkaido kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy na plastry. Z sosu sojowego, chili, czosnku i rozmarynu robimy marynatę do dyni. Dodajemy trochę soku z rokitnika i miodu, sól i pieprz. Wrzucamy dynię do marynaty. Następnie wrzucamy plastry dyni na rozgrzany grill.
Polędwicę oczyszczamy z błony i kroimy na kawałki grubości kciuka, doprawiamy solą i pieprzem, lekko skrapiamy olejem. Zdejmujemy plastry dyni i grilla i lekko studzimy. Kroimy serki redykołki na kawałki.
Nabijamy na patyki do szaszłyków kawałki polędwicy, sera i dyni. Wrzucamy szaszłyki na grill, na 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem grzybowym i świeżym tymiankiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź