Grillowane steki z wołowiny krzyżowej z sałatką z owoców lata, domową burratą i pieczywem żytnim
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 3-4 steki z krzyżowej wołowiny dojrzewającej
- 200 g borówki leśnej (konfitura)
- ocet jabłkowy
- młode gałązki sosny
- pieprz, sól
- 2-3 cebulki szalotki
- olej
- 1 opakowanie kabanosów
Chlebki żytnie:
- 800 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 300 ml wody
- 150 ml mleka
- 200 ml oleju
- 100 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki czarnuszki
Domowa burrata:
- 3- 4 kulki mozzarelli
- 400 ml śmietanki 36%
- sól do smaku
Sałatka:
- 2 brzoskwinie
- 2 nektarynki
- 2 brzoskwinie ufo
- 2-3 morele
- porzeczki czerwone i białe dla koloru
- borówki, jeżyny, maliny
- bazylia tajska
- rukiew wodna
- 100 ml syropu z pędów sosny
- sok z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia marynaty do mięsa. W misce łączymy konfiturę, olej, ocet, sól, pieprz i zgniecione w moździerzu gałązki sosny. Dodajemy pokrojone szalotki. Wszystko mieszamy i w takiej marynacie umieszczamy mięso. Po zamarynowaniu grillujemy z każdej strony po 4 do 6 minut w zależności od grubości mięsa. Kabanosy kroimy drobno i wysmażamy na chrupiąco.
Chlebki żytnie: ze wszystkich składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dzielimy je na 4 części i z każdej przygotowujemy okrągły, płaski chlebek, który po krótkim podrośnięciu wypiekamy na grillu.
Domowa burrata: mozzarellę kroimy w paski, śmietankę podgrzewamy, doprawiamy solą i wrzucamy na krótką chwilę pokrojoną mozzarellę.
Sałatka: Brzoskwinie, nektarynki i morele kroimy w różne kawałki, skrapiamy syropem, sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy i dodajemy zioła. Dodajemy trochę owoców jagodowych. Po wierzchu posypujemy świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Na upieczone chlebki żytnie wykładamy domową burratę, następnie owoce w syropie, krojone w paski wysmażone steki, na wierzchu wykładamy owoce jagodowe, listki świeżych ziół, całość posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź