Grillowane steki z wołowiny krzyżowej z sałatką z owoców lata, domową burratą i pieczywem żytnim

Grillowane steki
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 3-4 steki z krzyżowej wołowiny dojrzewającej
  • 200 g borówki leśnej (konfitura)
  • ocet jabłkowy
  • młode gałązki sosny
  • pieprz, sól
  • 2-3 cebulki szalotki
  • olej
  • 1 opakowanie kabanosów
Chlebki żytnie:
  • 800 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 300 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 100 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki czarnuszki
Domowa burrata:
  • 3- 4 kulki mozzarelli
  • 400 ml śmietanki 36%
  • sól do smaku
Sałatka:
  • 2 brzoskwinie
  • 2 nektarynki
  • 2 brzoskwinie ufo
  • 2-3 morele
  • porzeczki czerwone i białe dla koloru
  • borówki, jeżyny, maliny
  • bazylia tajska
  • rukiew wodna
  • 100 ml syropu z pędów sosny
  • sok z cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia marynaty do mięsa. W misce łączymy konfiturę, olej, ocet, sól, pieprz i zgniecione w moździerzu gałązki sosny. Dodajemy pokrojone szalotki. Wszystko mieszamy i w takiej marynacie umieszczamy mięso. Po zamarynowaniu grillujemy z każdej strony po 4 do 6 minut w zależności od grubości mięsa. Kabanosy kroimy drobno i wysmażamy na chrupiąco.

Chlebki żytnie: ze wszystkich składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dzielimy je na 4 części i z każdej przygotowujemy okrągły, płaski chlebek, który po krótkim podrośnięciu wypiekamy na grillu.

Domowa burrata: mozzarellę kroimy w paski, śmietankę podgrzewamy, doprawiamy solą  i wrzucamy  na krótką chwilę pokrojoną mozzarellę.

Sałatka: Brzoskwinie, nektarynki i morele kroimy w różne kawałki, skrapiamy syropem, sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy i dodajemy zioła. Dodajemy trochę owoców jagodowych. Po wierzchu posypujemy świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

Na upieczone chlebki żytnie wykładamy domową burratę, następnie owoce w syropie, krojone w paski wysmażone steki, na wierzchu wykładamy owoce jagodowe, listki świeżych ziół, całość posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA