Nikujaga (mięso i ziemniaki)
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 150 g shirataki (nitki galaretki konnyaku)
- 300 g polędwicy wołowej wagyu, pokrojonej na plasterki o długości 6 cm
- 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na nieregularne kawałki
- 1 marchewka, obrana i pokrojona na nieregularne kawałki
- 1 cebula, pokrojona w plastry o grubości 1cm
- 15 strąków groszku śnieżnego
Wywar Nikujaga:
- 1 szklanka dashi
- 2 łyżki sake
- 2 łyżki mirinu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby przygotować shirataki, należy je opłukać pod zimną wodą. Zagotuj wodę w rondlu i wrzuć do niej shirataki. Gotuj przez 5 minut, odcedź i odstaw.
Umieść składniki na wywar nikujaga w dużym rondlu i zacznij je gotować. Dodaj mięso i gotuj przez kilka sekund, aż zmieni kolor. Wyciągnij mięso z rondla, przykryj i odstaw.
Doprowadź wywar z powrotem do wrzenia i zbierz szum z powierzchni. Dodaj ziemniaki i marchew, a następnie przykryj pokrywką lub kartuszem. Gotuj przez 10 minut, dodaj cebulę i shirataki. Połóż z powrotem pokrywkę i gotuj przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną, a płyn prawie całkowicie wyparuje. Dodaj wołowinę, przykryj i zostaw do ostygnięcia.
Blanszuj groszek we wrzącej, osolonej wodzie przez minutę. Podgrzej nikujagę i wymieszaj z groszkiem. Podawaj z ryżem.
Umieść składniki na wywar nikujaga w dużym rondlu i zacznij je gotować. Dodaj mięso i gotuj przez kilka sekund, aż zmieni kolor. Wyciągnij mięso z rondla, przykryj i odstaw.
Doprowadź wywar z powrotem do wrzenia i zbierz szum z powierzchni. Dodaj ziemniaki i marchew, a następnie przykryj pokrywką lub kartuszem. Gotuj przez 10 minut, dodaj cebulę i shirataki. Połóż z powrotem pokrywkę i gotuj przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną, a płyn prawie całkowicie wyparuje. Dodaj wołowinę, przykryj i zostaw do ostygnięcia.
Blanszuj groszek we wrzącej, osolonej wodzie przez minutę. Podgrzej nikujagę i wymieszaj z groszkiem. Podawaj z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W