Ossobuco z szybkowaru i remolada z selera

Ossobuco
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 12 kawałków giczy wołowej lub cielęcej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 pęczek natki pietruszki
Remolada z selera:
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 6 łyżek majonezu
  • mały pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso przyprawić solą i pieprzem. W szybkowarze obsmażyć je z obu stron, i wyjąć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i podsmażyć. Włożyć z powrotem mięso, dodać resztę składników. Zamknąć szybkowar i gotować 30 minut.

W tym czasie można przygotować remoladę. Seler pokroić na zapałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek posiekać. Wymieszać te składniki. Dodać majonez i sok z cytryny. Przyprawić pieprzem i solą.

Mięso podawać polane sosem z warzywami i remoladą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA