Spring Rolls z polędwicą wołową, buraczkami, sałatą i grzybami
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 15 arkuszy papieru ryżowego ( duże ok. 22 cm średnicy)
- 1 głowa polędwicy wołowej ( ok. 400 g)
- 50 ml oleju
- 5 g soli
- 5 g pieprzu
- 300 g buraków ugotowanych i pokrojonych w cienkie plastry
- 1 sałata masłowa posiekana
- 200 g marchewki pokrojonej w julienne
- 300 g kalarepy pokrojonej w julienne
- 200 g podgrzybków smażonych pokrojonych w drobną kostkę
- Sos:
- 100 ml melasy
- 400 ml bulionu wołowo-grzybowego
- 20 g startego imbiru
- 1 papryczka chili
- 100 g szalotki posiekanej w drobną kostkę
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Głowę polędwicy marynujemy w soli i w pieprzu i przesmażamy na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony, aż mięso się skarmelizuje i będzie nadal krwiste.
Robimy sos. Bulion zagotowujemy z melasą, imbirem, chili, szalotką i sokiem z cytryny. Redukujemy przynajmniej o połowę, żeby powstał esencjonalny, mocny sos.
Do dużej miski wlewamy zimną wodę. Każdy arkusz papieru ryżowego namaczamy przez jakieś 20 sekund Na wilgotnej ścierce układamy namoczony papier ryżowy i na środku kładziemy poszczególne składniki wzdłuż: plastry pokrojonej polędwicy, grzyby smażone, marchewkę, kalarepę i sałatę.
Zawijamy jeden bok na nadzienie, składamy do środka przeciwległe boki, a następnie zwijamy roladki do końca. Gotowe roladki maczamy w sosie.
Robimy sos. Bulion zagotowujemy z melasą, imbirem, chili, szalotką i sokiem z cytryny. Redukujemy przynajmniej o połowę, żeby powstał esencjonalny, mocny sos.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź