Bitki wołowe ze śliwkami kalifornijskimi w winie

Bitki wołowe ze śliwkami kalifornijskimi w winie
Oceń przepis:
175 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zrazówkę kroimy w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1 cm.
Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar.
Rozgrzewamy olej na patelni i partiami smażymy mięso na dość dużym gazie, tak by szybko się zrumieniło z obu stron. Gotowe kotlety przekładamy do większego garnka.
Na patelni po wołowinie przesmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki, jak lekko zmięknie dodajemy śliwki i czosnek pokrojony w plasterki i smażymy 2-3 minuty, na koniec podlewamy ½ szklanki bulionu tak, by łatwiej zdrapać to co zostało na spodzie patelni.
Przekładamy całość do garnka z bitkami. Dodajemy przyprawy: kminek, jałowiec, liście laurowe i liski szałwii drobno poszatkowane. Dolewamy wino, resztę bulionu tak, by przykrył zawartość garnka. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy ok. godziny. Następnie dodajemy majeranek, sól i gotujemy przez kolejne 25-30 minut. Podajemy z kluseczkami lub kaszą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA