Bitki wołowe ze śliwkami kalifornijskimi w winie
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z wołowiny
Składniki:
- 700 g zrazówki (pierwsza krzyżowa)
- 250 - 300 ml czerwonego, wytrawnego wina
- ok. 1 l bulionu wołowego
- 1 łyżeczka kminku
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śliwek kalifornijskich
- 5 listków szałwii
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziarna jałowca
- 2 listki laurowe
- mąka pszenna do obtoczenia
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zrazówkę kroimy w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1 cm.
Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar.
Rozgrzewamy olej na patelni i partiami smażymy mięso na dość dużym gazie, tak by szybko się zrumieniło z obu stron. Gotowe kotlety przekładamy do większego garnka.
Na patelni po wołowinie przesmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki, jak lekko zmięknie dodajemy śliwki i czosnek pokrojony w plasterki i smażymy 2-3 minuty, na koniec podlewamy ½ szklanki bulionu tak, by łatwiej zdrapać to co zostało na spodzie patelni.
Przekładamy całość do garnka z bitkami. Dodajemy przyprawy: kminek, jałowiec, liście laurowe i liski szałwii drobno poszatkowane. Dolewamy wino, resztę bulionu tak, by przykrył zawartość garnka. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy ok. godziny. Następnie dodajemy majeranek, sól i gotujemy przez kolejne 25-30 minut. Podajemy z kluseczkami lub kaszą.
Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar.
Rozgrzewamy olej na patelni i partiami smażymy mięso na dość dużym gazie, tak by szybko się zrumieniło z obu stron. Gotowe kotlety przekładamy do większego garnka.
Na patelni po wołowinie przesmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki, jak lekko zmięknie dodajemy śliwki i czosnek pokrojony w plasterki i smażymy 2-3 minuty, na koniec podlewamy ½ szklanki bulionu tak, by łatwiej zdrapać to co zostało na spodzie patelni.
Przekładamy całość do garnka z bitkami. Dodajemy przyprawy: kminek, jałowiec, liście laurowe i liski szałwii drobno poszatkowane. Dolewamy wino, resztę bulionu tak, by przykrył zawartość garnka. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy ok. godziny. Następnie dodajemy majeranek, sól i gotujemy przez kolejne 25-30 minut. Podajemy z kluseczkami lub kaszą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W