Omułki z grilla a la Cape Malay

Omułki z grilla a la Cape Malay
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska

Składniki:

  • kilkanaście omułków
  • kilka suszonych moreli
  • pomarańcza
  • kilka łyżek białego wina
  • kilkanaście małych kawałeczków masła
  • kilka lasek cynamonu
  • kilkucentymetrowy kawałek imbiru
  • pokrojony w cienkie plasterki
  • sól morska
  • pieprz do smaku
  • listki świeżej kolendry
  • listki czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ułożyć jeden na drugim dwa kwadraty z mocnej folii aluminiowej i podwinšć brzegi tak, by powstały łódeczki. Łódeczki ułożyć na niezbyt gorącym grillu. Do każdej włożyć po kilka omułków, posypać drobno pokrojonymi suszonymi morelami. Wycisnąć sok z pomarańczy i skropić białym, wytrawnym winem. W każdą łódeczkę wetknąć kawałek laski cynamonu i kilka plasterków imbiru. Na wierzchu ułożyć kilka kawałeczków masła. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać listkami kolendry i posiekanymi listkami czosnku. Piec 10-15 minut na średnio gorącym grillu, aż małże się pootwierają. Wyrzucić te, które pozostały zamknięte. Podawać z chlebem, podgrzanym na grillu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA