Omułki z grilla a la Cape Malay
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska
Składniki:
- kilkanaście omułków
- kilka suszonych moreli
- pomarańcza
- kilka łyżek białego wina
- kilkanaście małych kawałeczków masła
- kilka lasek cynamonu
- kilkucentymetrowy kawałek imbiru
- pokrojony w cienkie plasterki
- sól morska
- pieprz do smaku
- listki świeżej kolendry
- listki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ułożyć jeden na drugim dwa kwadraty z mocnej folii aluminiowej i podwinšć brzegi tak, by powstały łódeczki. Łódeczki ułożyć na niezbyt gorącym grillu. Do każdej włożyć po kilka omułków, posypać drobno pokrojonymi suszonymi morelami. Wycisnąć sok z pomarańczy i skropić białym, wytrawnym winem. W każdą łódeczkę wetknąć kawałek laski cynamonu i kilka plasterków imbiru. Na wierzchu ułożyć kilka kawałeczków masła. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać listkami kolendry i posiekanymi listkami czosnku. Piec 10-15 minut na średnio gorącym grillu, aż małże się pootwierają. Wyrzucić te, które pozostały zamknięte. Podawać z chlebem, podgrzanym na grillu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W