Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- 15 minut Jamiego (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:briki:
1–2 solone cytryny w zalewie
2 dymki
½ pęczka świeżej kolendry
400 g mięsa krabowego (brązowego i białego)
2 łyżeczki harissy i trochę do podania
4 duże arkusze ciasta filo
oliwa
sałatka:
½ łyżeczki kminu
1 kubek kuskusu
2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
½ bulwy fenkułu
½ pęczka świeżej mięty
1 cytryna
oliwa extra vergine
1 owoc granatu
salsa:
1 duży dojrzały pomidor
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
½ cytryny
do podania:
chudy jogurt naturalny
Przygotowanie:
Drobno posiekaj marynowane cytryny, dymki i kolendrę (razem z łodyżkami). Wymieszaj je w misce z mięsem krabowym i harissą. Rozłóż arkusz ciasta filo, połóż na nim ¼ farszu krabowego. Następnie wciśnij kciuk w środek nadzienia, które zwiększy objętość w czasie smażenia. Złóż boki ciasta, przykrywając farsz, a potem resztę ciasta z góry i z dołu, tworząc zgrabny krokiecik . Powtórz czynności z pozostałymi arkuszami ciasta filo i farszem. Smaż je na patelni na 1 łyżce oliwy z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Upraż przez minutę nasiona kminu na tej samej patelni, po czym dodaj je do miski z sałatką.
Wsyp do żaroodpornej miski kubek kuskusu i zalej dwoma kubkami wrzątku. Dodaj pastę z suszonych pomidorów oraz szczyptę soli, przemieszaj i przykryj. Odkrój i zachowaj liściaste szczyty fenkułu, a resztę poszatkuj w malakserze. Przełóż do miski, po czym posiekaj i dodaj liście z połowy pęczka mięty. Wciśnij sok z cytryny i skrop 1 łyżką oliwy extra vergine. Dopraw do smaku i wszystko wymieszaj.
Drobno zetrzyj pomidor i imbir do małej miski. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu, sporo soku z cytryny oraz 1 łyżkę oliwy extra vergine i wymieszaj. Rozmieszaj kuskus i przełóż na półmisek, robiąc pośrodku miejsce na sałatkę. Posyp ją pestkami granatu i zachowanymi listkami fenkułu. Ułóż krabowe briki obok na desce i podaj z dodatkiem jogurtu i salsy.
© Jamie Oliver
www.jamieoliver.com
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W