Smażone kalmary podane z sosem tatarskim

Smażone kalmary z sosem tatarskim
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

  • 6 świeżych, dużych kalmarów
  • grubo mielona mąka kukurydziana lub polenta
  • sól i pieprz – do smaku
  • olej do smażenia
Sos tatarski:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 cebula dymka (biała cześć)
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz – do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kalmarów. Pociągnij za główkę, aby usunąć wnętrzności.
Następnie wyciągnij grzbiet. Pociągnij za płetwy, skóra powinna łatwo i szybko odejść.
Z macki wyciągnij „dziób” kalmara i podetnij pod oczami tak, aby zostawić macki w całości.
Podaną czynność wykonaj dla wszystkich kalmarów. Całość opłucz pod bieżącą wodą i wysusz papierowym ręcznikiem.
Wysyp na talerz polentę wraz z solą i pieprzem.
Korpusy kalmarów pokrój w krążki o grubości 1 cm i panieruj w mące, dokładnie je obtaczając.
Rozgrzej olej w garnku do 170 stopni i smaż kalmary na złoty kolor.
Usmażone kalmary odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kalmary podawaj z sosem tatarskim.
Aby przygotować sos, ogórki pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj z jogurtem. Całość dopraw solą pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA