Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 6 świeżych, dużych kalmarów
- grubo mielona mąka kukurydziana lub polenta
- sól i pieprz – do smaku
- olej do smażenia
Sos tatarski:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 5 ogórków konserwowych
- 1 cebula dymka (biała cześć)
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz – do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kalmarów. Pociągnij za główkę, aby usunąć wnętrzności.
Następnie wyciągnij grzbiet. Pociągnij za płetwy, skóra powinna łatwo i szybko odejść.
Z macki wyciągnij „dziób” kalmara i podetnij pod oczami tak, aby zostawić macki w całości.
Podaną czynność wykonaj dla wszystkich kalmarów. Całość opłucz pod bieżącą wodą i wysusz papierowym ręcznikiem.
Wysyp na talerz polentę wraz z solą i pieprzem.
Korpusy kalmarów pokrój w krążki o grubości 1 cm i panieruj w mące, dokładnie je obtaczając.
Rozgrzej olej w garnku do 170 stopni i smaż kalmary na złoty kolor.
Usmażone kalmary odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kalmary podawaj z sosem tatarskim.
Aby przygotować sos, ogórki pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj z jogurtem. Całość dopraw solą pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki.
Następnie wyciągnij grzbiet. Pociągnij za płetwy, skóra powinna łatwo i szybko odejść.
Z macki wyciągnij „dziób” kalmara i podetnij pod oczami tak, aby zostawić macki w całości.
Podaną czynność wykonaj dla wszystkich kalmarów. Całość opłucz pod bieżącą wodą i wysusz papierowym ręcznikiem.
Wysyp na talerz polentę wraz z solą i pieprzem.
Korpusy kalmarów pokrój w krążki o grubości 1 cm i panieruj w mące, dokładnie je obtaczając.
Rozgrzej olej w garnku do 170 stopni i smaż kalmary na złoty kolor.
Usmażone kalmary odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kalmary podawaj z sosem tatarskim.
Aby przygotować sos, ogórki pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj z jogurtem. Całość dopraw solą pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W