Krewetki królewskie ze świeżymi ziołami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Basia Ritz. Kuchnia z sercem
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:ok. 16 krewetek (najlepiej królewskich, mrożonych,) 1 ząbek czosnku
1 mała czerwona papryczka chili
2 młode pędy szczypioru z cebulką
ok. 120 g pieczarek
ok. 120 g pomidorków koktajlowych
garść świeżych ziół (pietruszka, koperek, tymianek)
oliwa z pierwszego tłoczenia dobrej jakości
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Krewetki obrać ze skorupek, usunąć jelita i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czosnek obrać, z chili usunąć gniazda nasienne, posiekać. Szczypior pokroić w poprzeczne plasterki. Pieczarki oczyścić (najlepiej pędzelkiem, nie radzę ich moczyć, gdyż pęcznieją pod wpływem wody i puszczają później sok na patelni), pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w cząstki. Zioła posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać dobrze oliwę, wrzucić krewetki, po chwili (ok. minuty) smażenia przewrócić je na drugą stronę, smażyć ok. 1 minuty. Dodać czosnek, chili, pieczarki, szczypior, zioła i pomidory. Smażyć ok. minuty, doprawić solą i pieprzem. Serwować z bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W