Półmisek owoców morza
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 homary (każdy o wadze ok. 700 g)
- 1 kg omułków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta listków świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- sok z połówki cytryny
- 200 ml białego wytrawnego wina
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- 8-12 ostryg
- 16-24 owoców rokitnika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, porządnie posolić. Czubek ostrego noża wbić w głowy homarów, przekroić. Włożyć homary do wrzącej wody, gotować przez 5-6 minut. Zdjęć garnek z ognia, odstawić do ostygnięcia (homary zostawić w garnku do momentu podania). Przed podaniem przekroić homary na pół, rozłamać szczypce.
Omułki oczyścić, odrzucając egzemplarze o uszkodzonych muszlach i te, które pomimo opukiwania się nie pozamykały.
Pokroić drobno cebulę i czosnek. Podsmażyć w rondlu na oliwie przez 30 sekund. Włożyć omułki, wsypać tymianek, wlać sok z cytryny i białe wino. Przykryć i zostawić na dużym ogniu przez 5-6 minut. W tym czasie kilka razy wymieszać, potrząsając rondlem. Odrzucić omułki, które pozostały zamknięte. Podawać posypane natką pietruszki.
Ostrygi otworzyć ostrożnie, podważając nożem, tak, by nie uszkodzić muszli. Skropić sokiem, wyciśniętym z owoców rokitnika, podawać od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź