Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia gruzińska
Składniki:
- placki lawasz:
- 500 g mąki (typ 500)
- woda do wyrobienia ciasta
- sól
- szklanka zakwasu
- 2 łyżki oleju
- kebab:
- 500 g mielonej baraniny
- starta cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- sól
- łyżka świeżej, posiekanej mięty
- ciepła sałatka z bakłażanów:
- czerwona papryka
- pomidor
- bakłażan
- szklanka zsiadłego mleka
- czerwona cebula
- czosnek
- olej do smażenia
do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania placków lawasz. Mąkę połącz z zakwasem, wodą i wyrób ciasto.
Na koniec do ciasta dolej oleju. Dopraw solą i ponownie zagnieć ciasto kilka razy. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków wyrośniętego ciasta rozwałkuj cienkie placuszki. Piecz je na rozgrzanym kamieniu lub blasze.
Do mielonego mięsa dodaj startą cebulę, sól, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj świeżą miętę. Z mięsa uformuj szaszłyki i zgrilluj.
Paprykę, bakłażana, cebulę, czosnek i pomidora pokrój w kostkę. Na oleju najpierw podsmaż cebulę, paprykę i czosnek. Na końcu dodaj bakłażana i pomidora. Do podsmażonych warzyw dolej zsiadłego mleka. Poczekaj, aż płyn się zredukuje.
Na placek nałóż gotowy kebab, świeżą sałatę lodową i krążki czwerwonej cebuli. Całość posyp świeżą kolendrą. Lawasz podawaj z ciepłą sałatką z bakłażanów. Smacznego!
Na koniec do ciasta dolej oleju. Dopraw solą i ponownie zagnieć ciasto kilka razy. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków wyrośniętego ciasta rozwałkuj cienkie placuszki. Piecz je na rozgrzanym kamieniu lub blasze.
Do mielonego mięsa dodaj startą cebulę, sól, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj świeżą miętę. Z mięsa uformuj szaszłyki i zgrilluj.
Paprykę, bakłażana, cebulę, czosnek i pomidora pokrój w kostkę. Na oleju najpierw podsmaż cebulę, paprykę i czosnek. Na końcu dodaj bakłażana i pomidora. Do podsmażonych warzyw dolej zsiadłego mleka. Poczekaj, aż płyn się zredukuje.
Na placek nałóż gotowy kebab, świeżą sałatę lodową i krążki czwerwonej cebuli. Całość posyp świeżą kolendrą. Lawasz podawaj z ciepłą sałatką z bakłażanów. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia gruzińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W