Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg cielęciny bez kości
- 1 główka czosnku + ząbki
- 6-8 listków szałwii
- 4 łyżki klarowanego masła
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cielęcinę myjemy suszymy i nacieramy solą, pieprzem i drobno poszatkowaną szałwią, okładamy plastrami czosnku i wkładamy najlepiej na noc do lodówki.
Na drugi dzień ściągamy z mięsa przyprawy (czosnek i szałwię), nie wyrzucamy ich, obwiązujemy mięso nicią, żeby nadać mu zgrabny kształt pieczeni i obsmażamy na mocno rozgrzanym maśle (2 łyżki masła klarowanego). Przekładamy do brytfanki, dodajemy odłożone przyprawy, główkę czosnku przekrojoną na pół, polewamy masłem spod smażenia oraz pozostałym polewamy ½ szklanki wody. Przykrywamy całość szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z pieca, odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęła i kroimy w grube plastry. Podajemy z jasnym sosem i ziemniaczkami lub na zimno do kanapek.
Na drugi dzień ściągamy z mięsa przyprawy (czosnek i szałwię), nie wyrzucamy ich, obwiązujemy mięso nicią, żeby nadać mu zgrabny kształt pieczeni i obsmażamy na mocno rozgrzanym maśle (2 łyżki masła klarowanego). Przekładamy do brytfanki, dodajemy odłożone przyprawy, główkę czosnku przekrojoną na pół, polewamy masłem spod smażenia oraz pozostałym polewamy ½ szklanki wody. Przykrywamy całość szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z pieca, odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęła i kroimy w grube plastry. Podajemy z jasnym sosem i ziemniaczkami lub na zimno do kanapek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W