Sielawa pieczona po kaszubsku w cebuli i pomidorach
Oceń przepis:
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 8 sztuk sielawy patroszonej
- 1 duża cebula
- 6 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1 chili
- 400 g całych pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki rodzynek sułtańskich
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą patelnię i dodaj olej rzepakowy. Cebulę pokrój w piórka. Posiekaj chili. Na patelnię dodaj liśće laurowe i ziele angielskie, następnie cebulę i chili. Cebula musi się ,,spocić”.
Dodaj pomidory z puszki i koncentrat. Jak już się zagotuje, wrzuć rodzynki. Całość sosu redukuj, aż rodzynki zmiękną. Połowę jeszcze ciepłego sosu ułóż w małej brytfance. Na sosie połóż oczyszczone i wypatroszone sielawy. Zalej je dookoła sosem i zapiecz w 200 stopniach przez kilka minut. Podawaj z razowym pieczywem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W