Sielawa pieczona po kaszubsku w cebuli i pomidorach

Sielawa pieczona po kaszubsku w cebuli i pomidorach
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 8 sztuk sielawy patroszonej
  • 1 duża cebula
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 chili
  • 400 g całych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki rodzynek sułtańskich
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej dużą patelnię i dodaj olej rzepakowy. Cebulę pokrój w piórka. Posiekaj chili. Na patelnię dodaj liśće laurowe i ziele angielskie, następnie cebulę i chili. Cebula musi się ,,spocić”.

Dodaj pomidory z puszki i koncentrat. Jak już się zagotuje, wrzuć rodzynki. Całość sosu redukuj, aż rodzynki zmiękną. Połowę jeszcze ciepłego sosu ułóż w małej brytfance. Na sosie połóż oczyszczone i wypatroszone sielawy. Zalej je dookoła sosem i zapiecz w 200 stopniach przez kilka minut. Podawaj z razowym pieczywem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA