Okoń w octowej galarecie z pieczonym ziemniakiem w „mundurku”
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne
Składniki:
- bulion rybny:
- 4-5 głów ryb, najlepiej jak najbardziej tłustych
- marchewka
- pietruszka z nacią
- por
- liść laurowy
- ziele angielskie
- około 1,5 litra wody
- galareta:
- bulion rybny
- ocet spirytusowy w proporcji: na 7 porcji wody 3 porcje octu
- 1 kg filetów z okonia
- marchewka
- listki natki pietruszki
- pieczony ziemniak:
- duży ziemniak
- sól gruboziarnista
- mąka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj bulion warzywny. Gdy bulion warzywny będzie esencjonalny i mocny w smaku dodaj do niego głowy ryb. Bulion gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Z gotowego bulionu wyciągnijj warzywa i ryby. Wyfiltrowane okonki wrzuć na kilka minut do wywaru i wyciągnij. Bulion przelej przez ściereczkę do miski. Dodaj ocet. Na dnie naczynia ułóż okonki, marchewkę i liście natki pietruszki. Wszystko zalej octową galaretą i wstaw do lodówki, aż stężeje.
Ziemniaka posmaruj oliwą i obtocz w mieszance soli i mąki. Piecz go przez godzinę w 200 stopniach. Sól z mąką ma się spalić.
Ziemniaka posmaruj oliwą i obtocz w mieszance soli i mąki. Piecz go przez godzinę w 200 stopniach. Sól z mąką ma się spalić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wigilijne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W