Czerwony lucjan z trawą cytrynową

Czerwony lucjan z trawą cytrynową
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Pieczony lucjan z trawą cytrynową:
3 zachowane kawałki trawy cytrynowej z przepisu na sos z żółtych pomidorów (patrz niżej)
1 pęczek szczypioru siedmiolatki, odkrojone białe części, posiekane zielone
4 filety lucjana (140 – 150 g każdy) przekrojone na pół, 2 cm nacięcie w skórze
sos z żółtych pomidorów
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Sos z żółtych pomidorów:
3 łyżki oliwy
1 duża szalotka, drobno pokrojona
3 posiekane ząbki czosnku
3 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione, dolne i górne kawałki odłożone do dania z lucjanem
½ szklanki białego wina
5 ½ szklanek pokrojonych żółtych pomidorów
skórka 1 cytryny
sól

Pieczony lucjan z trawą cytrynową:
Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C (środkowa półka). Rozłóż trawę cytrynową na dnie brytfanny. Ułóż zachowane białe części szczypioru siedmiolatki. Łyżką nałóż sos z pomidorów. Natłuść filety, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż filety na sosie pomidorowym skórką do góry. Włóż posiekane kawałki trawy cytrynowej w nacięcia na skórze. Łyżką nałóż pozostały sos. Piecz, aż lucjan będzie gotowy (ok. 15 min). Udekoruj resztkami szczypioru siedmiolatki.

Sos z żółtych pomidorów:
Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, czosnek i łodygi trawy cytrynowej.
Podsmażaj, aż szalotka i czosnek zarumienią się. Odparuj garnek białym winem. Zmniejsz ilość płynu o 2/3 na dużym ogniu (ok.1-2 min). Dodaj pomidory, zamieszaj i duś przez 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę cytryny i dopraw solą.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA