Sałatka z buraków z majonezem z orzeszków nerkowca

Sałatka z buraków z majonezem z orzeszków nerkowca
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Majonez:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miksujemy mleko kokosowe z orzeszkami nerkowca, następnie dodajemy olej i sól, jeszcze raz miksujemy. Dodajemy musztardę, ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy po raz ostatni. Możemy schłodzić w lodówce, aby majonez był bardziej gęsty.
Ugotowane na parze buraki kroimy w plastry, liście sałaty również kroimy, a kalafiora dzielimy na małe cząstki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z kiełkami lucerny, doprawiając czerwonym i zielonym pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę nakładamy do koszyczków ziemniaczanych, które usmażyliśmy wcześniej w głębokim oleju z cienkich plastrów ziemniaka. Plastry ziemniaków umieściliśmy przed smażeniem jeden przy drugim pomiędzy dwoma metalowymi sitkami. Całość dekorujemy kwiatami bratków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA