Grillowany rostbef z letnią sałatą z owocami i pieczonymi ziemniakami
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- steki z rostbefu dojrzewającego, każdy po 150 - 200 g
- 400 ml soku z ogórków kiszonych
- 3-4 łyżki musztardy francuskiej
- 2-3 łyżki miodu
- 100 ml oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- mielony kminek
Letnia sałata:
- 2 mini sałaty rzymskie
- ¼ młodej białej kapusty
- ¼ czerwonej kapusty
- 1 zielone jabłko
- 1 seler naciowy
- 2-3 młode buraki
- 2 młode selery
- 200 g sera pleśniowego
- koperek
- natka pietruszki
- szczypiorek
- czarne, białe i czerwone porzeczki
- zielony i czerwony agrest
Ziemniaki:
- 20 młodych ziemniaków
- masło klarowane do smażenia
- rozmaryn świeży
- cebulka młoda ze szczypiorem
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sos z maślanki:
- 1 szklanka maślanki
- 250 g majonezu
- 1 szklanka śmietany 18%
- koperek
- natka pietruszki
- szczypiorek
- świeży estragon
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Steki: Sok z ogórków i olej łączymy z musztardą, miodem i przyprawami, dokładnie mieszamy i wkładamy do niego steki z rostbefu. Marynujemy 2-3 godziny. Następnie grillujemy steki po 2-3 minuty z każdej strony i odstawiamy, aby ,,odpoczęły”. Po zgrillowaniu oprószamy steki delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sałata: sałatę rzymską dzielimy na pojedyncze listki, środki kapusty młodej szatkujemy wraz z głąbem na cienkie plastry. Kapustę czerwoną szatkujemy bardzo cienko.
Jabłko zielone kroimy wraz ze skórką w plastry, a następnie w zapałki. Z selera naciowego wykorzystujemy tylko środki z listkami i cienkie soczyste łodyżki. Młody korzeń selera kroimy na mandolinie w cienkie plasterki, podobnie postępujemy z młodym burakiem - obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Owoce porzeczki, agrest i borówkę wrzucamy na patelnię z miodem na kilka minut, posypujemy czarnym pieprzem. Ser rwiemy na drobniejsze kawałki.
Ziemniaki z cebulką i rozmarynem wrzucamy na blaszkę i smażymy, na początku podlewając wodą, doprawiamy solą i pieprzem.
Łączymy wszystkie składniki sosu z maślanki.
Sałatkę mieszamy, polewamy sosem z maślanki , posypujemy owocami, rwanym serem, na wierzchu układamy steki pokrojone w paski. Całość posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź