Burgery surf and turf krewetkowo-drobiowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 700 g podudzi kurczaka bez kości i skóry
- 500 g krewetek surowych w pancerzach
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka płaska soli
- 200 g sera cheddar
- 1 główka rzymskiej sałaty
- 1 bagietka
- 200 g majonezu
- 4 łyżki tabasco
- 1 pęczek kolendry
- 1 cytryna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krewetki obieramy i siekamy w drobne plasterki. Pancerze z krewetek smażymy na oleju 3-4 min., miksujemy i odcedzamy. Tak powstałym tłuszczem smarujemy bagietkę i zapiekamy na rumiany kolor.
Mięso mielimy na średnich oczkach, mieszamy z solą i posiekanymi krewetkami. Gotową masę wyrabiamy tak, aby dobrze się kleiła. Formujemy 200 g kulki, które rozpłaszczamy układając na papierze pergaminowym. Dociskamy delikatnie rondlem przez drugą warstwę papieru pergaminowego tak, aby powstał płaski kotlet o grubości ok. 1,5 cm.
Gotowe talarki smażymy na patelni po 4 min. z każdej strony, podajemy na grzankach z sałatą, sosem majonezowym i kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W