Profiterole z kremem z orzechów laskowych
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 6)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Pralina:
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g cukru
Krem:
- 400 g mleka
- 4 żółtka
- 25 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 200 g praliny z orzechów laskowych
Ciasto:
- 125 g mleka
- 125 g wody
- 125 g masła
- 140 g mąki pszennej typ 550
- 190 g jajek (bez skorupek)
- 10 g cukru
- 2 g soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od praliny. Cukier skarmelizuj na patelni. Na gorący karmel wrzuć kawałki orzechów i całość dokładnie wymieszaj by orzechy były całe oblepione karmelem. Gorącą masę przełóż na matę silikonową bądź papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Połam orzechową masę w karmelu na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera. Miksuj tak długo (od czasu do czasu mieszając), aż masa orzechowa będzie płynna.
Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąki. Mleko zagotuj. Wlewaj cienkim strumieniem do żółtek, ciągle mieszając. Przelej do garnka z powrotem i zagotuj do powstania gęstego budyniu. Przelej do miski, przykryj folią w kontakcie i odstaw do wystudzenia.
Masło ubij na jasną i puszystą masę. Dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu. Na koniec dodaj pralinę. Wsadź do lodówki.
Przygotuj ciasto. W garnku umieść mleko wodę, masło, cukier, sól. Całość zagotuj, dodaj mąkę i mieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odlepiać się od ścianek. Przerzuć do misy miksera i poczekaj, aż się trochę przestudzi.
Dodaj rozbełtane jajka, stopniowo, wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego, szprycuj na macie perforowanej małe ptysie o średnicy około 2 cm. Piecz w 200 stopniach C przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 170 stopni C i dopiekaj kolejne 10 minut.
Schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego. Każdego ptysia nadziewaj kremem od spodu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź