Profiterole z kremem z orzechów laskowych

Profiterole z kremem z orzechów laskowych
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 6)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Pralina:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
Krem:
  • 400 g mleka
  • 4 żółtka
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g praliny z orzechów laskowych
Ciasto:
  • 125 g mleka
  • 125 g wody
  • 125 g masła
  • 140 g mąki pszennej typ 550
  • 190 g jajek (bez skorupek)
  • 10 g cukru
  • 2 g soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od praliny. Cukier skarmelizuj na patelni. Na gorący karmel wrzuć kawałki orzechów i całość dokładnie wymieszaj by orzechy były całe oblepione karmelem. Gorącą masę przełóż na matę silikonową bądź papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.


Połam orzechową masę w karmelu na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera. Miksuj tak długo (od czasu do czasu mieszając), aż masa orzechowa będzie płynna.


Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąki. Mleko zagotuj. Wlewaj cienkim strumieniem do żółtek, ciągle mieszając. Przelej do garnka z powrotem i zagotuj do powstania gęstego budyniu. Przelej do miski, przykryj folią w kontakcie i odstaw do wystudzenia.


Masło ubij na jasną i puszystą masę. Dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu. Na koniec dodaj pralinę. Wsadź do lodówki.


Przygotuj ciasto. W garnku umieść mleko wodę, masło, cukier, sól. Całość zagotuj, dodaj mąkę i mieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odlepiać się od ścianek. Przerzuć do misy miksera i poczekaj, aż się trochę przestudzi.


Dodaj rozbełtane jajka, stopniowo, wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego, szprycuj na macie perforowanej małe ptysie o średnicy około 2 cm. Piecz w 200 stopniach C przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 170 stopni C i dopiekaj kolejne 10 minut.


Schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego. Każdego ptysia nadziewaj kremem od spodu.


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA