Butter chicken
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 łyżeczka garam masali
- ½ łyżeczki chili w płatkach
- sól
- 1 cebula
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 goździk
- 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
- ½ szklanki nerkowców
- 1 łyżeczka pasty curry
- duża szczypta cynamonu
- pieprz
- klarowane masło
- 3 obrane pomidory
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 120 ml śmietany kremówki 36%
- świeża kolendra i ryż do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na noc. W miseczce łączymy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, jogurt i garam masalę, dodajemy dużą szczyptę soli. Kurczaka kroimy w większą kostkę, przekładamy do woreczka i zalewamy jogurtem. Wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień rozgrzewamy czubatą łyżkę masła klarowanego, przesmażamy na nim przyprawy tj. chili, goździk, drobno pokrojoną cebulę, odsączone orzechy i kolendrę w ziarnach. Do kielicha blendera wkładamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, imbir, dodajemy pastę curry, cynamon, sól, pieprz i podprażone przyprawy i miksujemy na gładki sos. Kurczaka podsmażamy ok. 3-4 minut na rozgrzanym maśle, zalewamy sosem, dodajemy śmietanę i podgrzewamy ok. 5 minut. Doprawiamy w razie potrzeby i serwujemy z ryżem i świeżą kolendrą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź