Potrawka z kurczaka z kluskami z ciasta parzonego

Potrawka z kurczaka z kluskami z ciasta parzonego
Oceń przepis:
87 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Kluski:
  • 100 g masła
  • ½ szklanki wody
  • 100 g mąki
  • 2 jaja
  • sól
Potrawka z kurczaka:
  • ok. 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 ugotowane udka z rosołu
  • 1 ½ ugotowanej marchewki z rosołu
  • 1 ugotowana pietruszka z rosołu
  • 1/3 ugotowanego selera z rosołu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • nać pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy kluski z parzonego ciasta. Masło i wodę przekładamy do rondelka i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Doprawiamy solą i na raz wsypujemy całą mąkę.
Nie wyłączając gazu ucieramy mąkę z wodą i masłem, aż powstanie nam gęste, gładkie, odklejające się od ścianek garnka ciasto. Całość powinna w trakcie podgrzewania przestać pachnieć mąką. Odstawiamy ciasto na 10 minut, żeby lekko przestygło.
Następnie wbijamy jajo po jaju dokładnie miksując całość mikserem.
Mięso z rosołu oddzielamy od kości i kroimy lub rwiemy w mniejsze kawałki.
Warzywa kroimy w kostkę lub w zapałki.
W szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i jak się rozpuści, zasypujemy je łyżką mąki, mieszamy i podsmażamy zasmażkę, po 2-3 minutach dolewamy stopniowo chochla po chochli chłodny bulion, cały czas dokładnie rozcierając grudki sosu tak, by był gładki.
Dodajemy do zasmażki mięso i warzywa i doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny ew. solą i pieprzem. Na nie dużym gazie podgrzewamy wszystko.
W drugim garnku zagotowujemy wodę na kluski, lekko ją solimy i partiami za pomocą łyżki maczanej w oleju lub w wodzie formujemy kluski. Gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia na wierzch.
Żółtko mieszamy dokładnie ze śmietaną, dodajemy do mięsa z warzywami, krótko podgrzewamy i dodajemy natkę pietruszki. Potrawkę serwujemy z ciepłymi kluseczkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA