Potrawka z kurczaka z kluskami z ciasta parzonego
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Kluski:
- 100 g masła
- ½ szklanki wody
- 100 g mąki
- 2 jaja
- sól
Potrawka z kurczaka:
- ok. 500 ml bulionu drobiowego
- 2 ugotowane udka z rosołu
- 1 ½ ugotowanej marchewki z rosołu
- 1 ugotowana pietruszka z rosołu
- 1/3 ugotowanego selera z rosołu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietany 18%
- 1 żółtko
- sok z ½ cytryny
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- nać pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy kluski z parzonego ciasta. Masło i wodę przekładamy do rondelka i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Doprawiamy solą i na raz wsypujemy całą mąkę.
Nie wyłączając gazu ucieramy mąkę z wodą i masłem, aż powstanie nam gęste, gładkie, odklejające się od ścianek garnka ciasto. Całość powinna w trakcie podgrzewania przestać pachnieć mąką. Odstawiamy ciasto na 10 minut, żeby lekko przestygło.
Następnie wbijamy jajo po jaju dokładnie miksując całość mikserem.
Mięso z rosołu oddzielamy od kości i kroimy lub rwiemy w mniejsze kawałki.
Warzywa kroimy w kostkę lub w zapałki.
W szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i jak się rozpuści, zasypujemy je łyżką mąki, mieszamy i podsmażamy zasmażkę, po 2-3 minutach dolewamy stopniowo chochla po chochli chłodny bulion, cały czas dokładnie rozcierając grudki sosu tak, by był gładki.
Dodajemy do zasmażki mięso i warzywa i doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny ew. solą i pieprzem. Na nie dużym gazie podgrzewamy wszystko.
W drugim garnku zagotowujemy wodę na kluski, lekko ją solimy i partiami za pomocą łyżki maczanej w oleju lub w wodzie formujemy kluski. Gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia na wierzch.
Żółtko mieszamy dokładnie ze śmietaną, dodajemy do mięsa z warzywami, krótko podgrzewamy i dodajemy natkę pietruszki. Potrawkę serwujemy z ciepłymi kluseczkami.
Nie wyłączając gazu ucieramy mąkę z wodą i masłem, aż powstanie nam gęste, gładkie, odklejające się od ścianek garnka ciasto. Całość powinna w trakcie podgrzewania przestać pachnieć mąką. Odstawiamy ciasto na 10 minut, żeby lekko przestygło.
Następnie wbijamy jajo po jaju dokładnie miksując całość mikserem.
Mięso z rosołu oddzielamy od kości i kroimy lub rwiemy w mniejsze kawałki.
Warzywa kroimy w kostkę lub w zapałki.
W szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i jak się rozpuści, zasypujemy je łyżką mąki, mieszamy i podsmażamy zasmażkę, po 2-3 minutach dolewamy stopniowo chochla po chochli chłodny bulion, cały czas dokładnie rozcierając grudki sosu tak, by był gładki.
Dodajemy do zasmażki mięso i warzywa i doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny ew. solą i pieprzem. Na nie dużym gazie podgrzewamy wszystko.
W drugim garnku zagotowujemy wodę na kluski, lekko ją solimy i partiami za pomocą łyżki maczanej w oleju lub w wodzie formujemy kluski. Gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia na wierzch.
Żółtko mieszamy dokładnie ze śmietaną, dodajemy do mięsa z warzywami, krótko podgrzewamy i dodajemy natkę pietruszki. Potrawkę serwujemy z ciepłymi kluseczkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W