Domowa szynka drobiowa
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka, pojedyncze
Solanka:
- 1 łyżka soli
- 1 l wody
- 2 ząbki czosnku w łupinach
- 2 liście laurowe
- ½ łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
- 2 gałązki rozmarynu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z solą i przyprawami. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie zalewamy solanką piersi z kurczaka. Zostawiamy na noc w lodówce w zamykanym pojemniku.
Następnego dnia wyciągamy mięso z zalewy, lekko osuszamy i szczelnie zawijamy każdą pierś w mocną folię spożywczą. Kilkakrotnie owijamy ściśle, tak by nadać ładny kształt, ale wypuścić ze środka całe powietrze. Końce foli związujemy, a roladę dodatkowo owijamy sznurkiem gastronomicznym, żeby folia nie rozwinęła się w trakcie gotowania.
W naczyniu żaroodpornym zagotowujemy wodę, ściągamy z palnika i do gorącej wody wkładamy batony z kurczakiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 85 stopni C. Gotujemy/pieczemy ok. 1,5 h, pilnujemy, by temperatura wody oscylowała w granicach 75-85 stopni. Jeśli będzie wyższa, mięso będzie suche, jeśli niższa, może się nie dogotować w środku.
Następnie wyciągamy naczynie z wodą i batonami z pieca i studzimy batony w wodzie, w której się gotowały. Po wystudzeniu możemy kroić wędlinę, w lodówce wytrzyma ok. 5 dni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź