Domowa szynka drobiowa

Domowa szynka drobiowa
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka, pojedyncze
Solanka:
  • 1 łyżka soli
  • 1 l wody
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2 gałązki rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę z solą i przyprawami. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie zalewamy solanką piersi z kurczaka. Zostawiamy na noc w lodówce w zamykanym pojemniku.

Następnego dnia wyciągamy mięso z zalewy, lekko osuszamy i szczelnie zawijamy każdą pierś w mocną folię spożywczą. Kilkakrotnie owijamy ściśle, tak by nadać ładny kształt, ale wypuścić ze środka całe powietrze. Końce foli związujemy, a roladę dodatkowo owijamy sznurkiem gastronomicznym, żeby folia nie rozwinęła się w trakcie gotowania.

W naczyniu żaroodpornym zagotowujemy wodę, ściągamy z palnika i do gorącej wody wkładamy batony z kurczakiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 85 stopni C. Gotujemy/pieczemy ok. 1,5 h, pilnujemy, by temperatura wody oscylowała w granicach 75-85 stopni. Jeśli będzie wyższa, mięso będzie suche, jeśli niższa, może się nie dogotować w środku.

Następnie wyciągamy naczynie z wodą i batonami z pieca i studzimy batony w wodzie, w której się gotowały. Po wystudzeniu możemy kroić wędlinę, w lodówce wytrzyma ok. 5 dni.        

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA