Kurczak z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 g kiełbasy surowej polskiej
- części kurczaka podzielone na małe kawałki
- czerwona papryka w proszku
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 2 cukinie
- 2 kolby kukurydzy
- kieliszek białego wina (opcjonalnie)
- kilka listków szałwii
- gałązka rozmarynu
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 400 g ryżu pełnoziarnistego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej. Podsmażyć kiełbasę pokrojoną na plasterki. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony. Dodać jedną łyżkę słodkiej papryki i podsmażyć razem z mięsem. Podlać winem i dusić około 15 minut.
Następnie dodać pokrojone na duże kawałki papryki, cebulę i cukinię. Z kukurydzy odciąć ziarna i razem z całymi ząbkami czosnku i ziołami dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Garnek przykryć pokrywką i dusić na wolnym około 30-40 minut. W trakcie dodać umytą i pokrojoną w plasterki cytrynę.
Ryż najlepiej namoczyć na około 2 godziny, następnie gotować, aż będzie miękki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W