Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami
Oceń przepis:
95 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g kiełbasy surowej polskiej
  • części kurczaka podzielone na małe kawałki
  • czerwona papryka w proszku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 cukinie
  • 2 kolby kukurydzy
  • kieliszek białego wina (opcjonalnie)
  • kilka listków szałwii
  • gałązka rozmarynu
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 400 g ryżu pełnoziarnistego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać olej. Podsmażyć kiełbasę pokrojoną na plasterki. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony. Dodać jedną łyżkę słodkiej papryki i podsmażyć razem z mięsem. Podlać winem i dusić około 15 minut.

Następnie dodać pokrojone na duże kawałki papryki, cebulę i cukinię. Z kukurydzy odciąć ziarna i razem z całymi ząbkami czosnku i ziołami dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem. Garnek przykryć pokrywką i dusić na wolnym około 30-40 minut. W trakcie dodać umytą i pokrojoną w plasterki cytrynę.

Ryż najlepiej namoczyć na około 2 godziny, następnie gotować, aż będzie miękki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA