Zapiekane tortille z kurczakiem i warzywami
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki żytniej
- 250 ml gorącej wody
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- czarnuszka
Nadzienie:
- 2 piersi z kurczaka
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz czarny
- ostra papryka wędzona
- 100 g boczku wędzonego surowego
- 1 cukinia
- 2 czerwona cebula
- kilka drobnych listków szpinaku
- 200 g makaronu kolanka
- 80 g oscypka
- 80 g sera gouda
- 80 g sera dojrzewającego bursztyn
- łyżka miodu
- 300 ml śmietany kremówki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki łączymy w misce, wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut. Zabieramy się za przygotowanie dodatków.
Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę czerwoną i na koniec cukinię. Dodajemy śmietankę, miód i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Do sosu dodajemy makaron, „potarganego” kurczaka i starte sery. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto na tortillę dzielimy na 10-12 równych kawałków, każdy formujemy w małą kulkę, delikatnie dociskamy i wałkiem rozwałkowujemy okrągły placek, starając się, aby był jak najcieńszy. Tak przygotowany wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy z obu stron.
Na tak upieczoną tortillę żytnią wykładamy listki szpinaku, następnie przestudzony makaron z warzywami, składamy boki i zwijamy w rulon.
Przygotowaną tortille przesmażamy na maśle klarownym na złoty kolor z obu stron lub zapiekamy w piekarniku smarując ją masłem i posypując po wierzchu serem. Podajemy ze szklanką soku pomidorowego zmiksowanego ze świeżym lubczykiem, pieprzem i solą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź