Zapiekane nachosy z serami i reliszem pomidorowym

Zapiekane nachosy
Oceń przepis:
67 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 opakowanie chipsów nachos np. serowych lub chili
  • ½ szklanki startej mozzarelli
  • ½ szklanki startego sera cheddar
  • ½ szklanki startego sera gruyere
  • 1 zielone peperoni
  • 1 małe czerwone chili
Relish:
  • 1 mango
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka kolendry
  • ½ czerwonej papryki
  • ¼ zielonej papryki
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Koncentrat pomidorowy doprawiamy sokiem z limonki, cukrem, octem, solą i pieprzem. Rozrabiamy odrobiną wody i odstawiamy.

Mango i papryki kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę, a kolendrę szatkujemy. Mieszamy w misce mango, cebulę, papryki i sos, odstawiamy do schłodzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, płaskie, szerokie naczynie, najlepiej okrągłe, wypełniamy nachosami, solidnie obsypujemy je mieszanką serów i pokrojonymi w cienkie plasterki papryczkami. Wstawiamy do pieca na ok. 7 minut, tylko tyle by ser się roztopił i zrobił ciągnący. Serwujemy od razu ze schłodzonym relishem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA