Zapiekane nachosy z serami i reliszem pomidorowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 opakowanie chipsów nachos np. serowych lub chili
- ½ szklanki startej mozzarelli
- ½ szklanki startego sera cheddar
- ½ szklanki startego sera gruyere
- 1 zielone peperoni
- 1 małe czerwone chili
Relish:
- 1 mango
- 1 czerwona cebula
- ½ pęczka kolendry
- ½ czerwonej papryki
- ¼ zielonej papryki
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Koncentrat pomidorowy doprawiamy sokiem z limonki, cukrem, octem, solą i pieprzem. Rozrabiamy odrobiną wody i odstawiamy.
Mango i papryki kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę, a kolendrę szatkujemy. Mieszamy w misce mango, cebulę, papryki i sos, odstawiamy do schłodzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, płaskie, szerokie naczynie, najlepiej okrągłe, wypełniamy nachosami, solidnie obsypujemy je mieszanką serów i pokrojonymi w cienkie plasterki papryczkami. Wstawiamy do pieca na ok. 7 minut, tylko tyle by ser się roztopił i zrobił ciągnący. Serwujemy od razu ze schłodzonym relishem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W