Risotto po mediolańsku

Risotto po mediolańsku
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 125 g masła (lub 75g masła i 50g szpiku wołowego)
  • 1 drobno posiekana mała cebula (biała bo jest słodsza)
  • 350 g ryżu do risotto (carnaroli)
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego (lub 0,75 szklanki białego wina wytrawnego + 0,25 szklanki słodkiego białego wermutu)
  • szczypta szafranu
  • ok. 1,5 l bulionu
  • pieprz świeżo mielony
  • 50 g utartego parmezanu
  • natka pietruszki do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wrzuć szafran do garnka z ciepłym bulionem. W rondlu roztop 100 g masła (lub 50g masła ze szpikiem). Dodaj posiekaną cebulę. Podgrzej mieszając, aż się zeszkli. Dodaj ryż. Podgrzej mieszając, aż się zeszkli. Wlej wino, mieszaj, aż ryż wchłonie wino. Mieszając, stopniowo wlewaj bulion. Po ok. 15-20 minutach dopraw pieprzem, startym parmezanem i pozostałym masłem. Przykryj na 3-5 minut. Wyłóż risotto na talerze. Udekoruj listkami pietruszki i płatkami parmezanu (albo płatkiem złota).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA