Aligot – aksamitne puree ziemniaczano-serowe

Aligot – aksamitne puree ziemniaczano-serowe
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 350 g startego sera Gruyère, a najlepiej Tome fraîche
  • 2-4 ząbków czosnku
  • ok. 110 g masła
  • 250 ml crème fraîche lub 200 g śmietany 30-36% + 2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w duże kawałki i wraz z obranymi, całymi ząbkami czosnku gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy, pozbywamy się ząbków czosnku (możemy pozostawić, jeśli kochamy czosnek).

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i crème fraiche i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Zamiast crème fraîche można użyć 200 g śmietany 30-36%  plus 2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego, wymieszanych dobę wcześniej i przechowywanych w lodówce

Do masy dodajemy starty ser i energicznie i intensywnie mieszamy, co jakiś czas podnosząc wysoko łyżkę. Aligot będzie gotowe jak zacznie ciągnąc się w nieskończoność i tworzyć zwartą i elastyczną wstęgę nad garnkiem. Serwujemy od razu!

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA