Aligot – aksamitne puree ziemniaczano-serowe
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 350 g startego sera Gruyère, a najlepiej Tome fraîche
- 2-4 ząbków czosnku
- ok. 110 g masła
- 250 ml crème fraîche lub 200 g śmietany 30-36% + 2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w duże kawałki i wraz z obranymi, całymi ząbkami czosnku gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy, pozbywamy się ząbków czosnku (możemy pozostawić, jeśli kochamy czosnek).
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i crème fraiche i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Zamiast crème fraîche można użyć 200 g śmietany 30-36% plus 2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego, wymieszanych dobę wcześniej i przechowywanych w lodówce
Do masy dodajemy starty ser i energicznie i intensywnie mieszamy, co jakiś czas podnosząc wysoko łyżkę. Aligot będzie gotowe jak zacznie ciągnąc się w nieskończoność i tworzyć zwartą i elastyczną wstęgę nad garnkiem. Serwujemy od razu!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź