Mozzarella z figami i prosciutto

Mozzarella z figami i prosciutto
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 3 gomółki mozzarelli po 150 gramów każda, porwane na kawałki
  • 6 dużych lub 12 średnich dojrzałych fig, przekrojonych na pół
  • 6 cienkich plastrów prosciutto lub szynki parmeńskie, porwanych na kawałki
  • odrobina dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
  • odrobina vincotto lub polewy balsamicznej
  • 2 garście listków bazylii
  • sól i mielony czarny pieprz, do smaku
Grzanki (opcjonalnie):
  • 1 ciabatta lub inny rustykalny chleb, podarty na kawałki
  • ½ szklanki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól w płatkach, do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C z termoobiegiem, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kawałki ciabatty rozłóż w pojedynczej warstwie na przygotowanej blasze, skrop oliwą i posyp solą. Piecz na rumiano – mają być bardzo chrupiące (około 30 minut). Przechowuj w hermetycznym pojemniku do dwóch tygodni. Jeśli stracą świeżość, można je podpiec w 160°C przez 10 minut.

Mozzarellę, figi i prosciutto ułóż na półmisku lub talerzach. Skrop oliwą i vincotto lub polewą balsamiczną. Ozdób listkami bazylii, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA