Mozzarella z figami i prosciutto
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 3 gomółki mozzarelli po 150 gramów każda, porwane na kawałki
- 6 dużych lub 12 średnich dojrzałych fig, przekrojonych na pół
- 6 cienkich plastrów prosciutto lub szynki parmeńskie, porwanych na kawałki
- odrobina dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
- odrobina vincotto lub polewy balsamicznej
- 2 garście listków bazylii
- sól i mielony czarny pieprz, do smaku
Grzanki (opcjonalnie):
- 1 ciabatta lub inny rustykalny chleb, podarty na kawałki
- ½ szklanki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól w płatkach, do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C z termoobiegiem, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kawałki ciabatty rozłóż w pojedynczej warstwie na przygotowanej blasze, skrop oliwą i posyp solą. Piecz na rumiano – mają być bardzo chrupiące (około 30 minut). Przechowuj w hermetycznym pojemniku do dwóch tygodni. Jeśli stracą świeżość, można je podpiec w 160°C przez 10 minut.
Mozzarellę, figi i prosciutto ułóż na półmisku lub talerzach. Skrop oliwą i vincotto lub polewą balsamiczną. Ozdób listkami bazylii, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzanki.
Mozzarellę, figi i prosciutto ułóż na półmisku lub talerzach. Skrop oliwą i vincotto lub polewą balsamiczną. Ozdób listkami bazylii, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W