Kanapka z grillowanymi warzywami, chimichurri i serem halloumi
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego
- 1 papryka pokrojona w paski
- 2 cebule dymki
- 1 kolba kukurydzy pokrojona na kawałki
- 1 sałata rzymska baby przekrojona na pół wzdłuż
- kilka malin
- 2 łyżki prażonych orzechów nerkowca i migdałów
- 2 plastry sera halloumi
- oliwa z oliwek
- sól
Chimichurri:
- po pół pęczka grubo posiekanej natki i kolendry
- kilka listków grubo posiekanej mięty
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- pół ostrej papryczki drobno posiekanej
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu białego lub czerwonego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa zgrilluj na patelni na oliwie z oliwek, aż się ładnie
skarmelizują.
Zgrilluj ser halloumi obu stron. Odstaw.
W międzyczasie zrób sos chimichurri: wszystkie składniki poza octem wymieszaj, aż uzyskasz
płynny sos ziołowy. Dodaj ocet na sam koniec przed podaniem.
Polej kromki chleba oliwą z oliwek, wyłóż grillowane warzywa i ser halloumi. Polej
sosem chimichurri, dodaj prażone migdały i orzechy oraz świeże maliny.
skarmelizują.
Zgrilluj ser halloumi obu stron. Odstaw.
W międzyczasie zrób sos chimichurri: wszystkie składniki poza octem wymieszaj, aż uzyskasz
płynny sos ziołowy. Dodaj ocet na sam koniec przed podaniem.
Polej kromki chleba oliwą z oliwek, wyłóż grillowane warzywa i ser halloumi. Polej
sosem chimichurri, dodaj prażone migdały i orzechy oraz świeże maliny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W