Sałatka na ciepło z boczniakami, szynką parmeńską i jajkiem - Piotr Osiński
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- garść szpinaku
- 1 jajko
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 5 boczniaków
- mąka pszenna
- garść orzechów włoskich
- oliwa
- ocet winny
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Potrawę zaczynam od zagotowania wody z odrobiną octu oraz smażenia boczniaków. Boczniaki obtaczam w mące i smażę na oliwie z dwóch stron na złoty kolor. Zależy mi, by były z zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste. W wielu sałatkach na ciepło jako element chrupiący dodaje się grzanki, ale mi wydaje się to dość nudne, dlatego wybieram dłuższą drogę, w tym przypadku w postaci grzybów.
Grzyby układam na świeżym szpinaku - jest doskonałą alternatywą dla sałaty. Na grzyby fantazyjnie układam szynkę parmeńską. W tym samym czasie na suchej patelni prażę orzechy, by wzmocnić ich smak i zapach. Jajko gotuję w wodzie z odrobiną octu przez 2 minuty. Kładę je na sałatce i polewam dressingiem z oliwy i octu balsamicznego. Najlepszy sos sałatka zyska jednak w momencie, gdy przebijemy jajko i rozleje się ono łącząc wszystkie smaki sałatki w jedną, obłędną całość!
Grzyby układam na świeżym szpinaku - jest doskonałą alternatywą dla sałaty. Na grzyby fantazyjnie układam szynkę parmeńską. W tym samym czasie na suchej patelni prażę orzechy, by wzmocnić ich smak i zapach. Jajko gotuję w wodzie z odrobiną octu przez 2 minuty. Kładę je na sałatce i polewam dressingiem z oliwy i octu balsamicznego. Najlepszy sos sałatka zyska jednak w momencie, gdy przebijemy jajko i rozleje się ono łącząc wszystkie smaki sałatki w jedną, obłędną całość!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W