Sałatka na ciepło z boczniakami, szynką parmeńską i jajkiem - Piotr Osiński

Sałatka na ciepło z boczniakami, szynką parmeńska i jajkiem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Potrawę zaczynam od zagotowania wody z odrobiną octu oraz smażenia boczniaków. Boczniaki obtaczam w mące i smażę na oliwie z dwóch stron na złoty kolor. Zależy mi, by były z zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste. W wielu sałatkach na ciepło jako element chrupiący dodaje się grzanki, ale mi wydaje się to dość nudne, dlatego wybieram dłuższą drogę, w tym przypadku w postaci grzybów.
Grzyby układam na świeżym szpinaku - jest doskonałą alternatywą dla sałaty. Na grzyby fantazyjnie układam szynkę parmeńską. W tym samym czasie na suchej patelni prażę orzechy, by wzmocnić ich smak i zapach. Jajko gotuję w wodzie z odrobiną octu przez 2 minuty. Kładę je na sałatce i polewam dressingiem z oliwy i octu balsamicznego. Najlepszy sos sałatka zyska jednak w momencie, gdy przebijemy jajko i rozleje się ono łącząc wszystkie smaki sałatki w jedną, obłędną całość!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA