Sałatka z majonezem z bakłażana

Sałatka z majonezem z bakłażana
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 mała kalarepka
  • 1 marchewka
  • 1/2 średniej wielkości bakłażana
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Jak trochę przestygną marchew i kalarepę kroimy w kostkę, a bakłażana układamy na desce skórką do dołu i delikatnie odcinamy miąższ. Orzechy prażymy przez chwilę na suchej patelni, rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odlewamy wodę. Do masła orzechowego wlewamy olej arachidowy, ocet jabłkowy, dodajemy sól, pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy miąższ bakłażana i miksujemy. Do pokrojonych warzyw dodajemy orzechy i rodzynki, zalewamy majonezem z bakłażana i mieszamy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA