Sałatka z majonezem z bakłażana
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 mała kalarepka
- 1 marchewka
- 1/2 średniej wielkości bakłażana
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Jak trochę przestygną marchew i kalarepę kroimy w kostkę, a bakłażana układamy na desce skórką do dołu i delikatnie odcinamy miąższ. Orzechy prażymy przez chwilę na suchej patelni, rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odlewamy wodę. Do masła orzechowego wlewamy olej arachidowy, ocet jabłkowy, dodajemy sól, pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy miąższ bakłażana i miksujemy. Do pokrojonych warzyw dodajemy orzechy i rodzynki, zalewamy majonezem z bakłażana i mieszamy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W