Bób i szparagi na kolorowym ryżu

Bób i szparagi na ryżu
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 1 szklanka bobu

  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta soli
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka słodu ryżowego
  • 1 łyżka oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli
  • czerwony pieprz do dekoracji
  • Dodatkowo
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati i ryżu czerwonego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na suchej patelni podprażamy słonecznik, sezam i dynię. Gdy nasiona zaczną strzelać dodajemy ryż i łyżkę oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli. Smażymy przez chwilę mieszając. Pod koniec dodajemy sos sojowy. Bób i obrane, pokrojone szparagi z przyprawami oraz melasą smażymy na oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli od czasu do czasu mieszając aż warzywa zmiękną. Na talerzach kładziemy ryż oraz bób ze szparagami, posypujemy posiekaną bazylią i utłuczonym czerwonym pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA