Omlet - cesarskie okruszki
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 białka (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki rodzynek
- mocny aromatyczny rum, najlepiej austriacki Stroh
- 3 łyżki masła
- sól
- cukier puder do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rodzynki namocz w rumie (najlepiej poprzedniego dnia). Żółtka zmiksuj z mlekiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Powinno powstać gęste, gładkie ciasto. Białko ubij osobno, na sztywną pianę. Rodzynki osusz, dodaj do ciasta. Delikatnie połącz pianę z białek z ciastem. Na sporej patelni rozpuść masło, wlej masę. Smaż powoli, aż spód będzie złocisty. Przewróć, nie zwracaj uwagi, jeśli omlet się rozerwie. Dwoma widelcami porwij go na mniejsze kawałki i dosmaż. Podawaj gorący, posypany cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W