Tortilla z mięsem suma
Oceń przepis:
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Przyprawa gyros:
- 1,5 łyżki oregano
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1,5 łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1,5 lyżki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
tortilla pszenna 30 cm (po jednej na osobę)
- 1 łyżka sosu tzatziki
- kilka liści ulubionej sałaty
- 1 filet suma afrykańskiego podsmażony w przyprawie do gyrosa (1 filet na osobę)
- 1 pomidor, plastry
- 1 cebula czerwona, piórka
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrego sosu (może być własnoręcznie przygotowany sos habanero)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj mieszankę przypraw w młynku do kawy.
Pokrój filet suma na kawałki, najlepiej w paski. Dodaj odrobinę oleju rzepakowego i wymieszaj z przyprawami. Odstaw, żeby się zmacerowało.
W tym czasie naszykuj dodatki. Cebulę pokrój na pół i na plastry, osól i odstaw. Pomidory pokrój na plastry. Natkę oddziel od łodyg.
Czas na złożenie składników. Na suchej patelni podgrzej tortillę z obydwu stron.
Na tej samej patelni podsmaż suma. Tortillę posmaruj sosem tzatziki.
Ułóż sałatę, smażonego suma, na to ostry sos, plastry pomidora, cebulę i liście natki pietruszki. Zwiń wrapa i gotowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia międzynarodowa
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W