Sałatka krewetkowa po parysku
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Bulion:
- 2 l wody
- 2 gwiazdki anyżu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sok i skórka z 1 limonki
- sól pieprz
Sałatka:
- 500 g sparzonych krewetek
- 1 cebula cukrowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka pepperoni
- 100 g pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- szczypior
- bagietka paryska
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nastaw bulion do sparzenia krewetek. Do wody dodaj anyż, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i skórkę z limonki, doprowadź do wrzenia. Osól, dodaj sok i zmniejsz ogień, żeby woda nie wrzała.
Oczyść krewetki i zaparz je w bulionie kilka sekund, w zależności od ich wielkości. Krewetki są dobre wtedy, gdy białko się zetnie i zwiną się wyraźnie w literę C, nie powinny się zwinąć w literę O, wtedy będą już przeciągnięte. Sparzone krewetki ostudź.
Do blendera kielichowego wrzuć białą cebulę i kilka ząbków czosnku. Miksuj pulsacyjnie, dodaj odrobinę oliwy. Przełóż do miski. Posiekaj papryczkę usuwając pestki, posiekaj natkę i szczypior, dodaj odcedzone i przestudzone krewetki, dolej oliwę, sok z limonki do smaku, osól i odstaw tak zamarynowane do lodówki.
Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą, żeby się zarumieniły.
Pomidorki pokrój w ćwiartki i dodaj do zamarynowanych krewetek razem z grzankami.
Wymieszaj wszystko razem i przełóż do kubków lub miseczek.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź