Domowy paprykarz z dorsza
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Pasty do chleba
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza bez skóry
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 1 świeże chili
- kawałek świeżego imbiru
- 1 szklanka suchego ryżu
- szklanka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ½ łyżki wędzonej papryki
- olej
- sól
- pieprz młotkowany
- dowolne czerstwe pieczywo
- ketchup
- 2 kiszone ogórki
- kostka dowolnego żółtego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dorsza obrać ze skóry i dużych ości. Można też kupić gotowe filety. Posolić dobrze i piec w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach C.
W tym czasie ugotować ryż na sypko.
Cebulę pokroić w niedużą kostkę, chili, imbir i czosnek posiekać drobno. Marchew i
pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Na rozgrzany olej wrzucić kolejno chili, czosnek i imbir. Następnie cebulę i marchew. Smażyć do miękkości. Wymieszać, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Zmielić wszystko na gładką masę.
Do zmielonej ryby z warzywami dodać ryż. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ważne, aby paprykarz był gładki, bo wtedy dobrze rozsmarowuje się na chlebie.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Kromki czerstwego chleba lekko zwilżyć wodą, jeśli są bardzo suche, i wstawić do piekarnika dosłownie na kilka minut.
Ogórki kiszone pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Kromki wyjąć z piekarnika, następnie posmarować je ketchupem i paprykarzem, ułożyć plasterki kiszonego ogórka i posypać tartym serem.
Wstawić do piekarnika i piec tak długo, aż ser się nie roztopi.
Wspomnienie z dzieciństwa gotowe :)
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź