Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych z chipsami i bryndzą
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kilka selerów
- kilka korzeni pietruszki - 1 zostawiamy na chipsy
- 2-3 marchewki - 1 zostawiamy na chipsy
- 2 buraki
- 1 opakowanie bryndzy
Na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Skrapiamy je oliwą i dodajemy tymianek lub rozmaryn. Wkładamy do piekarnika i pieczemy tak długo aż będą miękkie. Następnie przygotowujemy chipsy z warzyw. Za pomocą obieraczki do warzyw przygotowujemy cienkie plasterki z marchewki i pietruszki. Wrzucamy je na głęboki olej, smażymy je tak długo aż staną się złociste i chrupkie. Osuszamy je na ręczniku papierowym. Upieczone warzywa korzeniowe mieszamy z dressingiem z oliwy z oliwek i cytryny, posypujemy bryndzą i doprawiamy solą i pieprzem. Całość można przyozdobić chipsami z warzyw.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W