Pieczone risotto z dynią i szałwią
Oceń przepis:
Przygotował:
Donna Hay
- Seria kulinarna:
- Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z dyni
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- posiekana
- 12 liści szałwii
- 2 szklanki (400 g) ryżu arborio
- 800 g dyni
- obrane i pokroje w kostkę
- 5 szklanek (1,25 litra) bulionu drobiowego
- sól morska i grubo mielony czarny pieprz
- 30 g masła
- ½ szklanki (40 g) drobno startego parmezanu
- drobno starty parmezan i smażone liście szałwii
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C. Na dość dużym ogniu rozgrzać duży płaski garnek, który można wstawić do piekarnika. Wlać oliwę, dodać cebulę i smażyć 3 minuty, aż zmięknie. Dodać szałwię i smażyć jeszcze minutę. Dodać ryż, dynię i bulion, przykryć szczelną pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec pół godziny i wyjąć z piekarnika. Dodać sól, pieprz, masło, parmezan, i mieszać, aż risotto zgęstnieje. Podawać posypane dodatkowym parmezanem i smażonymi liśćmi szałwii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W