Kurczak z trawą cytrynową i chili
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 500 g filetów z udek kurczaka
- pokrojonych na nieduże kawałki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1,5 łyżki cukru
- 2 trawy cytrynowe
- tylko białe części
- drobno posiekane
- 4 ząbki czosnku
- posiekane drobno
- 2 długie papryczki chili
- drobno posiekane
- 3 łyżki oleju roślinnego
- ½ cebuli
- pokrojonej w grube piórka
- 1 szklanka soku z młodego kokosa albo 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 gałązki kolendry
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać w misce sos rybny z cukrem, mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać połowę trawy cytrynowej, połowę czosnku, połowę chili i pokrojonego na kawałki kurczaka. Wymieszać, by mięso pokryło się marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.
Wstawić wok na średni ogień, wlać olej, włożyć pozostałą trawę cytrynową, czosnek, chili i podsmażyć, aż puszczą aromat. Zwiększyć płomień i włożyć kawałki kurczaka. Obsmażyć z wierzchu na rumiano, żeby mięso zamknęło się z zewnątrz (około 2 minuty z każdej strony). Wlać sok z kokosa lub bulion, dodać cebulę, dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5 minut.
Przełożyć do miski, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.
Wstawić wok na średni ogień, wlać olej, włożyć pozostałą trawę cytrynową, czosnek, chili i podsmażyć, aż puszczą aromat. Zwiększyć płomień i włożyć kawałki kurczaka. Obsmażyć z wierzchu na rumiano, żeby mięso zamknęło się z zewnątrz (około 2 minuty z każdej strony). Wlać sok z kokosa lub bulion, dodać cebulę, dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5 minut.
Przełożyć do miski, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W